Accés seqüencial i aleatori a la memòria humana

25 Abril 2009 at 6:14 pm 1 comentari

Ahir creia que havia perdut els auriculars, i per intentar recordar quan els podia haver perdut, em va venir al cap que la manera en què intentem recordar on hem oblidat alguna cosa, o la manera en què pensem en una cosa que no hem oblidat és bastant diferent i de fet té certes similituts amb el que a la informàtica i més concretament al camp de les estructures de dades es coneix com “Accés Aleatori” i “Accés Seqüencial”.

Un accés aleatori és l’habilitat per a accedir a l’n-èssim element d’un llistat en temps constant, és a dir obtenint-lo directament sense haver de buscar-lo.
Un accés seqüencial en canvi no permet accedir a l’n-èssim element directament, sinó que ens obliga a passar pels n-1 elements anteriors abans d’arribar al que volem obtenir, i per tant s’efectua en un temps que depèn de la mida del llistat.

I quina es la relacio d’això amb la memòria humana?

A mi em dóna la sensació que tenim una espècie de memòria conscient “cache”, molt ràpida, on tenim emmagatzemats un cert nombre de records resumits, bàsicament aquells que estan relacionats amb accions que hem fet amb plena consciència. Aquesta memòria és infal·lible quant a obtenció dels continguts. És a dir, si vull recordar per què vaig llençar un boli a les escombraries, i el vaig llençar conscientment i voluntària, en poques mil·lèssimes de segon ho podré recordar. Aquesta memòria és d’accés aleatori, és a dir, puc recordar per què vaig tirar el boli a les escombraries, i també què vaig fer-me per dinar ahir sense haver de recordar res més, simplement evocant el record concret. El fet de recordar el “titular” de per què vaig tirar el boli a les escombraries, fa que probablement recordem també quina hora era, si feia fred, si feia bon temps, a quina escombraria el vaig tirar, de quina marca era, i fins i tot què havia fet abans i què després. Aquesta informació no estaria continguda a la “cache”, ja que allà només hi tenim el títol del record, si no a la memòria base del cervell.
L’analogia amb un vector com a estructura de dades seria el següent: Tindríem tots els records en el vector “records” i per recordar una situació en concret, per exemple el record 4, el nostre cervell automàticament accediria a records[4] i n’obtindria el contingut, que probablement seria el títol del record i una sèrie d’apuntadors i vincles a altres records relacionats de la mateixa “cache” així com de la memòria principal.

untitled1

Quan perds un objecte, ho fas inconscientment, perquè de fer-ho de manera conscient, ho recordaríem immediatament gràcies a la memòria “cache” i llavors no podríem considerar que l’hem perdut. Què passa llavors quan el nostre cervell intenta accedir a un record com per exemple “On he perdut els auriculars”, posem-li número 6, que no existeix a la memòria “cache”? Doncs que provoca un error, i ens obliga a nosaltres a intentar obtenir el record més proper a aquest record 6 que estigui emmagatzemat a la cache. Aquest record no té perquè ser el 5, podria ser qualsevol record contingut a la “cache” ja que aquests no tenen perquè estar ordenats cronològicament.
Començaríem doncs a pensar en una sèrie de records anteriors i posteriors al record 6 i hi aniríem donant voltes, afitant cada cop més el període de temps a què el record 6 pertanyaria.

untitled2

Això seria clarament l’accés seqüencial a què em referia a l’inici del post. Hem de recordar un cert record X, que ens duu a recordar un record Y, que ens duu a recordar un record Z. Anem movent-nos seqüencialment per aquests records, obtenint més records entre cadascun d’ells, fins que, finalment, i si tenim sort, acabem recordant el que busquem, és a dir el record 6. Relacionat-lo amb l’estructura de dades “llista”, cada record seria un node, que contindria un apuntador al següent que recordem, i a l’anterior que recodem. El fet de navegar pels nodes, ens duria a recordar altres nodes, i per tant aquests serien afegits just a la posició que els pertoqués, fins a obtenir el que estem buscant.

Un cop recordat, i de manera automàtica, aquest record 6 passaria a copiar-se a la memòria “cache”, ja que el cervell es previsor i pensa que si hem invertit un temps en intentar recordar el record 6, potser seria prudent guardar-lo a la memòria d’accés aleatori per a posteriors usos. D’aquesta manera, si algun cop tornem a perdre els auriculars de manera similar, segurament aquest record aflorarà, i ràpidament sabrem on trobar-los.

untitled3

Aquest post i el de “Hashegem els records?” m’estan fent veure que el cervell funciona d’una manera molt similar a les computadores, amb la diferència que el factor biològic sembla donar-nos moltíssimes eines per a realitzar cerques eficients al nostre cervell.

Seguiré buscant…

PS. Finalment no els havia perdut, si no que els duia a una butxaca que no faig servir mai… El mètode de cerca seqüencial em va dur a recordar quin havia estat el darrer cop que els havia utilitzat, i a partir d’allà vaig anar rescatant records fins que vaig recordar el moment exacte en què sense pensar-ho havia guardat els auriculars a la butxaca.

Anuncis

Entry filed under: Ciència, Paranoies.

iLogClock Aplicacions gratuïtes imprescindibles Mac

1 comentari Add your own

 • 1. Alexis  |  26 Abril 2009 a les 4:48 pm

  Post curiós, en la teva línia 😉 Potser l’analogia peca una mica d’aproximar-se massa a la informàtica… per què serà? xD

  Avui dia és coneixen força coses sobre la memòria a curt i llarg termini, una mica en la línia del que parles, però amb connotacions diferents. El tema és interessant i casualment la setmana passada vaig veure un reportatge a La 2 sobre aquest assumpte.

  S’hi diuen coses curioses, com per què oblidem als exàmens! Rai si tinguéssim estructures de dades!

  Et deixo l’enllaç: http://www.rtve.es/television/20090414/memoria-tres14-abril/264271.shtml

  Què ens prepares per al proper post?! Com les neurones utilitzen màquines de Turing per generar conclusions? 😉

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS Twitter

 • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

Flickr Photos

Blog Stats

 • 48,868 hits

del.icio.us


%d bloggers like this: